pranayama

meld je aan voor de gratis pranayama audio

Wat is pranayama?

Pranayama en meditatie gaan voor mij perfect samen. Elke ochtend begin ik de dag met een set pranayama oefeningen en een korte meditatie. Voor mij ideaal om de dag gefocust en met een kalme geest te beginnen

Pranayama staat voor conscious breathing. Bewust ademen door middel van verschillende ademhalingstechnieken. Door bewust te ademen kun je jouw staat van zijn beïnvloeden.
In situaties van stress kun je bijvoorbeeld langzamer ademen en je vooral focussen op de uitademing. Als je je bijvoorbeeld heel duf voelt in de ochtend, kun je een ademhalingstechniek inzetten waarbij je snel en krachtig uitademt door je neus en veel hitte in je lichaam creëert. Hierdoor kan alles meer stromen en voel je je energieker.

Door het beoefenen van verschillende ademhalingstechnieken kun je jouw zenuwstelsel en dan met name jouw parasympatisch stelsel versterken. Hierdoor kun je sneller herstellen, jezelf opladen, in balans en tot rust komen in een misschien wel hektisch leven.

Op mijn website vind je enkele gratis begeleide meditaties met ademhalingstechnieken.

pranayama djeena joy

pranayama workshop

Tijdens een pranayama workshop wordt jouw zenuwstelsel verwend door een combinatie van meditatie, beweging en ademhalingstechnieken. Ga naar huis met een simpele toolkit om zelf in je dagelijks leven toe te passen.

Een pranayama les staat vaak in het teken van balans en harmonie, want dan voelen we ons meestal het fijnst. Ik combineer adem en beweging zodat alles van binnen kan stromen en je hierdoor nog beter het effect kan voelen van de practice. We eindigen met een korte meditatie. Mediteren is meestal makkelijker na het beoefenen van pranayama.

Breathwork is niet hetzelfde als pranayama. Tijdens breathwork adem je alléén door je mond en probeer je jouw staat van zijn niet te reguleren, maar is het juist de bedoeling om alles te voelen. Om alles te laten zijn wat is en te voelen wat er in jou leeft.

Pranayama en breathwork zijn beiden een goede voorbereiding om in een diepe staat van meditatie te komen. Tijdens breathwork werk je met de Circulaire ademhaling ook wel ‘verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt. Hierdoor raakt je hoofd leeg, voel je je relaxt en voel je letterlijk meer sensaties en energie door je lijf stromen.

Ademhalingsoefeningen tegen stress, ontspanningsademhalingsoefeningen, ademhalingsoefeningen om beter te slapen, ze zijn er allemaal!  Wil je meer weten over mijn breathworksessies? Lees hier meer over: wat is breathwork of check het lesrooster.

Ben je geïnteresseerd  in een pranayama workshop? Stuur mij dan een bericht!