Wat is Breathwork?
BREATHWORK IS HET BEOEFENEN VAN EEN SPECIALE ADEMTECHNIEK; BEKEND ALS DE VERBONDEN ADEMHALING, WAARBIJ JE CONTINU IN- EN UITADEMT DOOR JE MOND ZONDER EEN PAUZE TUSSEN DE INADEMING EN DE UITADEMING.
IN HET WESTEN WORDT ADEMWERK VEELAL GEBRUIKT OM TE ONT-STRESSEN, TE ONTSPANNEN EN MEER VERBINDING MET JEZELF TE CREËREN
Wat is breathwork?
Wat is Breathwork / ademwerk en is het iets voor jou? Wat is belangrijk om te weten? In dit artikel gaan we in detail in op alle verschillende aspecten van ademwerk.
Scroll snel door en als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.  Veel leesplezier!
In dit artikel kom je meer te weten over de volgende topics:
- De term breathwork
- Wat is het doel van breathwork?
- Wat is de kracht van breathwork?
- Waar komt breathwork vandaan?
- Wat gebeurt er tijdens breathwork?
- Wat ervaar je tijdens een breathwork sessie?
- Wat is tetnay en waarom gebeurt dit?
- Hoe kan bewust ademen mij ondersteunen?
- Wat is verbonden ademen?
- Wat is het verschil met Holotropic Breathwork?
- Is breathwork gezond?
- Voor wie is breathwork geschikt?
- Wanneer kan ik niet deelnemen aan een (online) breathwork sessie?
- Inhoud ademwerk workshop
De term breathwork wordt breed gebruikt
Nu breathwork steeds meer aan populariteit begint te winnen, wordt breathwork als een verzamelnaam gebruikt voor veel verschillende ademhalingstechnieken.
Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar de diepe buikademhaling, de box-ademhalingstechniek, de Wim-Hof-Methode en andere technieken. Let op! dit is niet hetzelfde als breathwork. Bij voornoemde technieken wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een andere ademhalingstechniek waarbij je veel langzamer of juist veel sneller en krachtiger ademhaalt, wordt de ratio tussen de in- en de uitademing bewust gemanipuleerd, of wordt de adem vast gehouden (retentie). Ademhalingstechnieken die weer andere voordelen opleveren dan het bewust verbonden ademen wat je bij breathwork toepast en die je op een ander moment kunt inzetten.
Als je benieuwd bent naar verschillende ademhalingstechnieken, kun je je aanmelden voor een gratis Pranayama-audio. Of lees mijn blog over een krachtige ademhalingsoefening die je kunt inzetten als je je onrustig, zenuwachtig of angstig voelt.
Wat is het doel van breathwork?
Het doel van breathwork is per persoon verschillend. Dit is wat de meeste deelnemers aangeven:
- Beter inzicht verkrijgen in mijzelf en in wat voor mij belangrijk is
- Verwerken van trauma en emoties
- Loslaten van spanning en stress waardoor je je vrij van zorgen, gelukkig en goed voelt
Beter inzicht verkrijgen in mijzelf en in wat voor mij belangrijk is
Breathwork kan worden ingezet om een beter inzicht te verkrijgen in jezelf en in wat voor jou belangrijk is. Tijdens een ademsessie kunnen antwoorden of nieuwe inzichten naar boven komen en kun je in contact komen met je intrinsieke behoeftes.
Deelnemers ervaren dit als een ontdekkingsreis vanuit het eigen gevoel en als een loskomen van verwachtingspatronen vanuit de maatschappij of henzelf.
Verwerken van trauma en emoties
Door het beoefenen van breathwork kun je beter in contact komen met jouw gevoelens, onderliggende emoties en misschien wel onverwerkte trauma’s. Tijdens een breathwork sessie word je uitgenodigd om je hiervoor open te stellen, deze aspecten te doorvoelen en liefdevol aandacht te geven. Breathwork wordt daarom als zelfheling ervaren.
Loslaten van spanning en stress waardoor je je vrij van zorgen, blij en goed voelt
Veel deelnemers voelen zich na een breathwork sessie vaak licht en vrij van zorgen en spanning. Na een ademsessie ontstaat er meer ruimte in je hoofd en hart, ervaar je meer rust, waardoor je een kalme, evenwichtige gemoedstoestand bereikt die je in een staat van ultieme gelukzaligheid en ‘bliss’ kan brengen.
Wat is de kracht van breathwork?
De krachtige en effectieve ademhalingstechniek brengt je snel, soms al na 15 minuten, in een andere staat van bewustzijn. Sommige deelnemers geven aan dat ze dezelfde ervaring hebben als na een Ayahuasca ritueel.
Je kunt minder stress, ultieme ontspanning, meer verbinding met jezelf en dankbaarheid ervaren. Ademwerk helpt ook bij het loslaten van angst en verdriet en het doorbreken van mentale, fysieke en emotionele blokkades. Ademwerk wordt door verschillende therapeuten en healers vaak gebruikt in ‘healings rituelen’.
Ervaar de kracht van breathwork zelf, geef je hier op voor een ademsessie!
Waar komt breathwork vandaan?
Verschillende leren en stammen, zoals bijvoorbeeld het Soefisme, Birmese Boeddhisme en kriya yoga, waren al met ademwerk bezig. In de jaren ’70 is breathwork in het Westen geïntroduceerd door onder meer Stan Grov, hij experimenteerde eerst met geestverruimende middelen als LSD en het effect op de psyche. Toen dat verboden werd trok ademwerk zijn interesse en ondervond hij onder meer dat soortgelijke bewustzijnstoestanden geëxploreerd konden worden door de door hem ontwikkelde methode: Holotropic breathwork.Â
In het Westen wordt ademwerk nu veelal gebruikt om te ont-stressen, te ontspannen en meer verbinding met jezelf te creëren.
Wat gebeurt er tijdens breathwork?
Tijdens een breathwork sessie adem je bewust vol en diep in je buik en borst. Daarnaast adem je door de mond en niet door de neus. Bij de meeste deelnemers stimuleert de ademhaling door de mond de ontlading van verschillende emoties, ook zet deze specifieke ademhaling een fysisch proces in ons lijf en geest in gang.
Daarnaast worden er tools ingezet als lichte aanraking, tappen op drukpunten en shaken om eventuele blokkades in je lijf en geest los te laten komen. Door de inzet van de adem en deze combinatie van tools ervaar je de voordelen van breathwork.
Wat ervaar je tijdens een breathwork sessie?
Tijdens een ademsessie voel je letterlijk verandering op lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau; in de vorm van sensaties, emoties en misschien wel een transcendente ervaring.
1) Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens de breathwork sessie?
Tijdens het ademen kun je:- tintelingen en vibraties voelen door heel je lichaam
- je kunt schokjes in je lijf voelen en of
- het ineens koud of warm krijgen
- je kunt ervaren dat de spieren rondom je mond of bijvoorbeeld je handen en kuiten samentrekken, dit heet tetany.
2) Effecten van breathwork op het innerlijk wezen: je emoties en spirit
Tijdens een ademsessie kun je verschillende emoties zoals verdriet, boosheid, blijdschap voelen. Soms komen er oergevoelens en -geluiden naar boven, bijvoorbeeld honger- en lustgevoelens.Â
Volgens de Indiase Ayurveda- en Chinese medicijnleer, kunnen (negatieve) emoties vastzitten in je energiebanen. Op bewust niveau weet je niet altijd dat deze blokkades aanwezig zijn. Vaak voel je dit wel als pijn of spanning in je nek of schouders. Je kunt deze emoties dan letterlijk vast voelen zitten als knopen of spierkrampen.
Door de volle en krachtige ademhaling en overvloed aan zuurstof (prana) die door je energiebanen stroomt, kunnen de vastzittende blokkades worden geactiveerd. Ze bewegen zich naar de oppervlakte in ons bewustzijn. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kun je de blokkades in je lichaam verminderen.
3) Spiritueel
Deelnemers geven aan dat ze zich verbonden voelen op zielsniveau. Sommigen deelnemers raken in een andere staat van bewustzijn (altered state of consciousness) en hebben een transcendente ervaring waarbij ze in contact komen met voorouders of andere spirits. Sommigen zeggen dat de ademhaling ervoor kan zorgen dat de pijnappelklier en hypofyse in harmonie met elkaar trillen en voor activatie van het derde oog kan zorgen. Dit stimuleert creatieve processen en visualisaties.
Wat is tetnay en waarom gebeurt dit?
Tetnay (Tetanie) wordt gekenmerkt door krampen, tintelingen, of een verdoofd gevoel. Het wordt meestal in de handen, kuiten en lippen ervaren, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.
Fysiologische uitleg
Tijdens de ademsessie adem je dieper en sneller dan normaal. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 in je bloed aanwezig is. Tegelijkertijd verhoogt ook de ph-waarde van je bloed. Dit kan tot tetnay leiden.
Psycho-spirituele uitleg
Volgens Stan Grof (grondlegger van holotropic breathwork) creëert de verbonden snellere ademhaling een biochemische proces in het lichaam dat het ontstaan van oude emotionele en fysieke spanningen mogelijk maakt. Deze kunnen bijvoorbeeld samenhangen met onopgeloste psychologische en fysieke trauma’s. De verkrampingen die tijdens een ademsessie naar boven komen, representeren onbewust materiaal met een sterke emotionele lading. Deze kunnen (tijdens de ademsessie) losgelaten en verwerkt worden.
Hoe kan bewust ademen mij ondersteunen?
De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven. Dit merk je tijdens fysieke activiteiten, maar ook tijdens momenten dat je het moeilijker hebt. Als we angst voelen bijvoorbeeld, stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stressreactie teweeg brengen in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt en het bewustzijn hierover essentieel.
In ons dagelijks leven en deze vaak hectische maatschappij ervaren wij vaak allerlei uitdagingen en prikkels. Ademwerk en de bewuste volle en diepe ademhaling, kan je hier goed bij ondersteunen.
Wat is verbonden ademen?
Tijdens Breathwork gebruik je een speciale ademhalingstechniek: de Circulaire ademhaling ook wel ‘het verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt. Een diepe ontspannen buikademhaling, waarbij je door je mond ademt zonder een pauze in te lassen tussen de in- en de uitademing. Daarom staat het verbonden ademen ook wel als ‘Oceanic breathing’ bekend.
Wat is het verschil met Holotropic Breathwork?
De verbonden ademtechniek is hetzelfde als de ademtechniek die je tijdens Holotropic Breathwork, Rebirthing, Transformational breath of Breathwork & Trauma Release toepast.
Bij Holotropic Breathwork heb je een ‘sitter’ en een ‘breather’, de ademsessies duren meestal 2 tot 3 uur, waarbij de ‘sitter’ die als facilitator fungeert de ‘breather’ persoonlijk begeleidt.
Is breathwork gezond?
Breathwork bevordert je gezondheid, mede omdat je de volle capaciteit van je longinhoud en middenrif leert gebruiken. Daarnaast vermindert ademwerk gevoelens van spanning en stress, en het helpt het bij het loslaten en herkennen van emoties. Dit bevordert de mentale gezondheid.
Vaak vergeten we hoe we ‘goed’ moeten ademen. Vooral als we gespannen zijn of emoties voelen, ademen we oppervlakkig en snel. Tijdens een breathwork sessie adem je bewust vol en diep in je buik en borst. Bij een diepe buikademhaling komt je diafragma/middenrif goed in beweging en maak je daar meer ruimte. De middenrif- ademhaling helpt je om te ontspannen en je minder gestrest te voelen.Â
Voor wie is breathwork geschikt?​
Je hoeft geen ervaring te hebben met pranayama of andere ademhalingstechnieken. Iedereen is welkom, beginner of ervaren.
Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarnaast ben jij in control omdat jij de wijze waarop je ademt kunt bepalen. Daarom kan elk gezond persoon meedoen met een ademwerk workshop en de voordelen ervaren.Â
Lees de contra-indicaties hieronder.
NEEM BIJ TWIJFEL ALTIJD CONTACT MET MIJ OP​
Wanneer kan ik niet deelnemen aan een (online) breathwork sessie?
- Je bent zwanger
- Je bent onder medische behandeling.
- Denk hierbij onder andere aan glaucoom, hartklachten of hersenbloeding
- Je wordt behandeld voor psychische klachten, bijvoorbeeld: depressie, schizofrenie, psychose en/of epilepsie
- Je bent verslaafd aan psychoactieve middelen, zowel soft- als harddrugs.
Â
Inhoud ademwerk workshop op locatie (offline)
Tijdens een ademwerk workshop word je gecoacht, lig je comfortabel, speelt muziek een belangrijke rol en wordt er gebruik gemaakt van lichaamswerk.
Er wordt een vertrouwde en veilige sfeer gecreëerd waar je helemaal jezelf kan zijn. Ook doen we mindfulness- en connectie oefeningen, zodat je alles uit de sessie kunt halen.
De workshop begint met bewustzijnsoefeningen, het creëren van connectie met jezelf en met de groep, we gaan bewegen, en de workshop verdiept als we gaan liggen voor de ademhalingssessie.
- Connectie maken met jezelf en anderen
- Mindfulnessoefeningen, oogcontact en beweging zoals ‘shaken’ of ‘ ecstatic movements’
- Uitleg over breathwork en de ademtechniek
- Begeleide ademsessie van één uur met vocale begeleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van aroma- en drukpunttherapie
- Gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen
WAAR:
Dat is per sessie verschillend. Zie lesrooster voor meer informatie.
Inhoud online breathwork workshop (Via zoom)
 Meer informatie over de online breathwork workshop vind hier: online breathwork