Wat is Breathwork?

BREATHWORK STAAT OOK WEL BEKEND ALS DE NIEUWE AYAHUASCA. EEN MANIER OM ZONDER HET GEBRUIK VAN PSYCHOACTIEVE MIDDELEN IN EEN ANDERE REALITEIT TE KOMEN OF JE HIGH TE VOELEN IN HET WESTEN WORDT ADEMWERK VEELAL GEBRUIKT OM TE ONT-STRESSEN, TE ONTSPANNEN EN MEER VERBINDING MET JEZELF TE CREËREN

Waar komt breathwork vandaan?

Al duizenden jaren is men zich bewust van de adem. Verschillende leren en stammen, zoals bijvoorbeeld het Soefisme, Birmese Boeddhisme en kriya yoga, waren hier al mee bezig. In de jaren ’70 is breathwork in het Westen geïntroduceerd door onder meer Stan Grov. In het Westen wordt ademwerk veelal gebruikt om te ont-stressen, te ontspannen en meer verbinding met jezelf te creëren. Ook wordt ademwerk door verschillende therapeuten en healers vaak gebruikt in ‘healings rituelen’.

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven. Dit merk je tijdens fysieke activiteiten, maar ook tijdens momenten dat je het moeilijker hebt. Als we angst voelen bijvoorbeeld, stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stressreactie teweeg brengen in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt essentieel. Al duizenden jaren is men zich hiervan bewust. Ook nu zijn er specialisten op het gebied van ademhaling en is bijvoorbeeld ‘Iceman’ Wim Hof populair en zijn veel yoga- en meditatie beoefenaars bewust met ademhaling bezig.

De manier waarop je ademt beïnvloedt direct de kwaliteit van je leven.

Tijdens Breathwork gebruik je een speciale ademhalingstechniek: de Circulaire ademhaling ook wel ‘het verbonden ademen’ genoemd. Een eenvoudige ademhalingsmethode die jou vrijwel direct in een natuurlijke en diepe ademhaling brengt. Door deze diepe ontspannen buikademhaling, raakt je hoofd leeg, voel je je relaxt en voel je letterlijk meer sensaties en energie door je lijf stromen.

De ademtechnieken die ik tijdens een adem-ceremonie gebruik, zullen ervaren breathworkers misschien wel herkennen. Dit is namelijk hetzelfde als de ademtechniek die je tijdens Rebirthing, Transformational breath, Holotropic Breathwork, Breathwork & Trauma Release of Sjamanistisch Ademwerk leert.

Wil je meer weten over mijn breathwork-sessies in Den Haag of Online klik hier.

rituals breathwork

Wat kan je ervaren tijdens een ademsessie?​

Tijdens een breathworksessie adem je diep en krachtig door je mond in en uit. Je vult alle cellen van je lichaam met zuurstof. Deze ademtechniek heeft zowel effect op emotioneel als op lichamelijk niveau.​

breathwork lichamelijke ervaring

Wat gebeurt er met mijn lichaam tijdens de breathwork sessie?

Je kunt een ‘natural high’ gevoel ervaren.
Tijdens het ademen kun je tintelende sensaties voelen door heel je lichaam. Alles is letterlijk aan het stromen. Velen vinden dit heel prettig. Ook kun je ervaren dat de spieren rondom je mond of bijvoorbeeld je handen en kuiten samentrekken, dit heet tetany. Je kunt het heel warm of koud krijgen en of er komen oergevoelens en geluiden naar boven. Het is een hele bijzondere en voor veel deelnemers vaak fijne ervaring.

Breathwork is veilig. Jouw lichaam is intelligent en weet precies wat je nodig hebt. Daarnaast ben jij in control omdat jij de wijze waarop je ademt bepaalt. Daarom kan elk gezond persoon meedoen met een breathwork workshop en de voordelen ervaren.

voorbereiding breathwork

Effecten van breathwork op het innerlijk wezen: je emoties

Volgens de Indiase Ayurveda-leer en Chinese medicijnleer, kunnen (negatieve) emoties vastzitten in je energiebanen. Op bewust niveau weet je niet altijd dat deze blokkades aanwezig zijn. Vaak voel je dit wel als pijn of spanning in je nek of schouders. Je kunt deze emoties dan letterlijk vast voelen zitten als knopen of spierkrampen.
Tijdens de ademsessie adem je voller en krachtiger en stroomt er meer zuurstof (prana) door je lichaam en energiebanen. Hierdoor kunnen de vastzittende blokkades worden geactiveerd. Ze bewegen zich naar de oppervlakte in ons bewustzijn. Soms kan je dit ervaren als een bepaalde emotie, fysieke spanning of een onbehagelijk gevoel. Als je jezelf toestaat om het te accepteren en los te laten, kun je de blokkades in je lichaam verminderen.

Ook kun je in een andere staat van bewustzijn (altered state of consciousness raken) en een transcendente ervaring hebben als je hiervoor openstaat.

Voor wie is breathwork geschikt?​

Breathwork is geschikt voor ieder gezond persoon. Je hoeft geen ervaring te hebben met pranayama of andere ademhalingstechnieken. Iedereen is welkom, beginner of ervaren. Er zijn wel contra-indicaties zie hiernaast.

Wanneer kan ik niet deelnemen aan een (online) breathwork sessie?

  • Je bent zwanger
  • Je bent onder medische behandeling.
  • Denk hierbij onder andere aan glaucoom, hartklachten of hersenbloeding
  • Je wordt behandeld voor psychische klachten, bijvoorbeeld: depressie, schizofrenie, psychose en/of epilepsie
  • Je bent verslaafd aan psychoactieve middelen, zowel soft- als harddrugs.

 

NEEM BIJ TWIJFEL ALTIJD CONTACT MET MIJ OP​

Inhoud workshop op locatie

Tijdens het ademen word je gecoacht, lig je comfortabel, speelt muziek een belangrijke rol en wordt er gebruik gemaakt van lichaamswerk.

Er wordt een vertrouwde en veilige sfeer gecreëerd waar je helemaal jezelf kan zijn. Ook doen we mindfulness- en connectie oefeningen, zodat je alles uit de sessie kunt halen.

De workshop begint met bewustzijnsoefeningen, het creëren van connectie met jezelf en met de groep, we gaan bewegen, en de workshop verdiept als we gaan liggen voor de ademhalingssessie.

  • Connectie maken met jezelf en anderen
  • Mindfulnessoefeningen, oogcontact en beweging zoals ‘shaken’ of ‘ ecstatic movements’
  • Uitleg over breathwork en de ademtechniek
  • Begeleide ademsessie van één uur met vocale begeleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van aroma- en drukpunttherapie
  • Gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen

WAAR:
Dat is per sessie verschillend. Zie lesrooster voor meer informatie.

Inhoud online breathwork workshop

Breathwork waar en wanneer jij wilt. Deze ademsessie lijkt op de ademsessie in een groep op locatie. Het verschil is dat je nu lekker thuis of ergens anders vertrouwd comfortabel aan de workshop meedoet. De workshop is  live en begeleid. 

We starten met een moment om te gronden tijdens een korte meditatie. Vaak wordt tijdens deze meditatie al een krachtige ademhalingstechniek met je gedeeld die je dagelijks kunt gebruiken. Ook wordt er aandacht besteed aan de intentie voor de ademsessie en bereiden we het lichaam en de longen voor op deze ervaring door te bewegen en shaken.

Ruim voor de online ademworkshop ontvang je enkele korte instructiefilmpjes met informatie over de voorbereiding op de breathwork sessie, de ademtechniek en word je meegenomen in wat je kunt ervaren tijdens een ademsessie. Daardoor kan hier tijdens de online breathwork sessie slecht kort aandacht aan besteed worden en kunnen we snel doorgaan naar het echte werk! Er zal daadwerkelijk 50 minuten ‘verbonden ge-ademd’ worden en dit stukje van de breathwork sessie is begeleid met met mijn stem en muziek.

De ademsessie wordt afgesloten met een gezamenlijke terugkomst en je kunt jouw ervaring delen als je dat wilt. De gehele online breathwork sessie duurt anderhalf uur. Ook krijg je nog steeds het groepsgevoel mee, want je kunt elkaar zien per videoverbinding.