YOGA IN IRAN

De vloer van het Iraanse huis waar ik logeer is een droom voor elke yogi. Het is bezaaid met de fijnste Perzische tapijten. In plaats van net als de familie na de smakelijke lunch een dutje te doen op deze heerlijke kleden, vond je mij in een heerlijke yin yoga pose in een relaxte yogabroek óf vroeg in de ochtend al mediterend op een kussen..
Djeena Joy - Breathwork & Pranayama coach
Mijn vriend de Perzische krullenbol komt oorspronkelijk uit Iran. Wij gingen in april naar Iran om zijn familie daar op te zoeken. Wat was dat een mooie ervaring. Iraniërs zijn in tegenstelling tot wat velen denken heel gastvrij en geïnteresseerd in mensen uit het Westen. Ze pakken elke moment om te zingen en te dansen, want in tegenstelling tot wat de regering hun oplegt, willen velen helemaal niet bedekt rondlopen en is vooral de jongere generatie niet eens religieus. Enfin je bent op mijn site om over yogabroeken of yoga te lezen dus ik zal niet te veel uitweiden over alle culturele curiositeiten van Iran.
Deze blog gaat over yoga in Iran.
Ik heb les genomen bij twee yogascholen en heb de leraren Mina en Shiva geïnterviewd. Ze vertelden openhartig over hun ervaring als yogaleraren in Iran. We bespraken het strikte beleid waaraan de yogascholen worden onderworpen door de regering, de reden dat yoga steeds populairder wordt in Iran en natuurlijk over yogakleding! Lees hieronder meer over Yoga in Iran. Khanoon yoga, de studio gelegen in het chique Noordelijke gedeelte van Teheran bestaat al 40 jaar. Ik was lichtelijk verbaasd om dit te horen. Dit betekent dat de school al was opgericht in de tijd van de verdreven Shah. De oprichter van de school Masoud Mahdavipour bracht Sivananda yoga vanuit India naar Iran en inmiddels heeft hij daar meerdere scholen.

‘Het is verboden om als man aan een vrouw les te geven’ 

IS YOGA VERENIGBAAR MET DE ISLAM?

Mina, begon er eigenlijk meteen zelf al over. Wij moeten als yogaschool de regels volgen die de regering ons oplegt. Zo moeten we aangesloten zijn bij de Iraanse yoga federatie en in het bezit zijn van de juiste documenten. In 2006 was er een flink debat over yoga. Sommige politici zijn/waren van mening dat de yoga filosofie indruist tegen de Islam. Ondanks dat het bij Sivananda yoga en vele anderen vormen van yoga niet alleen draait om de yogaposes, wordt het de yogaschool opgelegd om zich op de Asanas (de yogaposes) te focussen. Pranayama, meditatie, yoga Nidra en bespreking van de Yamas and Niyamas, kom je dus niet snel tegen in scholen in Iran. Recent is het klimaat iets liberaler geworden, dus bieden sommige yogastudio’s wel meditatie aan. Dat het iets vrijer is geworden heb ik zelf ook ervaren buiten de yogaschool. Daar waar dat drie jaar geleden nog niet kon, liepen mijn vriend en ik nu soms hand in hand op straat.

‘According to Iran’s Yoga Association, the country has around 200 yoga centres, a quarter of them in Tehran, the capital, where groups can often be seen practising in parks’ 

In privé studio’s kun je wel een bredere vorm aan yoga vinden, vertellen Mina en Shiva, soms vind je daar mannen die aan vrouwen lesgeven en andersom. Maar officieel is dit verboden. Mannen en vrouwen mogen niet in één ruimte yoga beoefenen. Tijdens de lessen hoeft er gelukkig geen hoofddoek te worden gedragen. De geregistreerde scholen houden zich aan de regels omdat ze soms in het geheim gecontroleerd worden door de regering.

HOE POPULAIR IS YOGA IN IRAN?

Net als in veel andere landen groeit de populariteit van yoga ook in Iran. Mina vertelt dat veel artsen yoga aanraden. Tijdens de lessen wordt er gefocust op de voordelen van de yoga poses op lichaam en geest. De levensstijl van de Iraniërs is namelijk niet echt heel gezond te noemen. Ze eten heel lekker, maar veel brood, rijst, rood vlees, verzadigde/dierlijke vetten en zout! Daarnaast eten ze hun diner vaak laat in de avond rond een uur of tien. Ze hebben een bohemien lifestyle en in plaats van te wandelen, doen ze na hun zware lunch graag een dutje op hun Perzische tapijt.

‘Mensen komen hier om hun hoofd te legen en hun manier van denken te veranderen’, vertelt Mina. Ze leren hier meer in het moment te leven en mindfulness toe te passen. Het leven in Iran is zwaar als je niet rijk bent. Het verschil tussen arm en rijk is groot. De Iraanse munt is instabiel en door de inflatie is het leven duur. Veel Iraniërs hebben niet twee maar drie baantjes om rond te komen.

Gelukkig is, in tegenstelling tot Nederland, een yogales beter betaalbaar in Iran. Waar je hier meestal zo een 10 euro per les betaalt, betaal je circa 3 euro voor een losse yogales in Iran. Net als in het Westen is yoga populairder bij vrouwen dan mannen.

ZIJN DE YOGI’S IN IRAN VEGETARIËRS?

Mina geeft aan dat veel Iraniërs zich steeds bewuster worden van het feit dat voeding een grote invloed heeft op hoe je je voelt. Ondanks dat Iran met zijn vele kebabs en andere heerlijke gerechten een waar vlees land is, minderen veel yogi’s hun vleesinname. Helemaal vegetarisch eet Mina niet. Ze gelooft dat dit ook niet realistisch is. Veel mensen wonen in koudere streken in de bergen en daar hebben mensen vlees nodig, volgens haar. Een discussie die ze niet zou moeten voeren met een veganist.

In plaats van populaire ‘superfoods’ zoals Chiazaad en cranberries die wij in Nederland consumeren, hebben ze in Iran vele verschillende gezonde kruiden en groentes waar wij helemaal niets van afweten. Elke dag eten de Iraniërs dit bij de lunch of het diner, in Farsi heet het ‘Saabsie’.

Yogakleding in Iran

Iedereen was in het wit gekleed in de studio Khanoon yoga, dat is de stijl bij Sivananda yoga. Niemand had eigenlijk een echte yogabroek aan. Het leken meer op ziekenhuispakken. Ik vroeg aan Shiva die privé lessen organiseert in onofficiële yogascholen wat haar leerlingen meestal aanhebben. ‘Gewoon echte yogakleding hoor’, zei ze lachend.

Yoga in Iran is eigenlijk steeds gewoner aan het worden. De Iraniërs gaan bewuster om met hun gezondheid en de yogastudio’s worden niet in de weg gelopen zolang ze zich aan de regels van de regering houden. Meditatie en yoga Nidra vind je daarom nog niet in officiële yogastudio’s omdat dit in de ogen van de imams indruist tegen de Islam.

Ik vond het reizen in Iran echt fantastisch. Er zijn nog weinig toeristen dus je hebt alle culturele plekken nog bijna helemaal voor jezelf. In tegenstelling tot wat velen denken is het erg veilig om als vrouw of Westerling door Iran te reizen.

Vind je Iran een interessant land en ben je geïnteresseerd geraakt om er ook naartoe te gaan, stuur mij dan een berichtje. Ik geef je graag persoonlijk tips.

IK VIND HET SUPERLEUK ALS JE MIJ EEN BERICHTJE STUURT MET VRAGEN OF OPMERKINGEN OVER DIT ARTIKEL . LAAT EEN BERICHTJE ACHTER ONDER COMMENTS!