“Square your hips and make a 90 degree angle with your knee. Push your right hip more forward… more..” Je staat in de yogales en de leraar roept dit door de zaal. “Square your hips?” Wat bedoelt ze? Oh ik moet mijn heupen op één lijn brengen, maar dat zijn ze toch al? Nee? maar hoe kan je dat nou zien?
Ik ben opgegroeid met yoga. Mijn oma begon laat in de 40 met yoga. Ik zag haar altijd head stands en andere ingewikkelde poses doen. Ik begon hierna op mijn 16e met yoga op mijn middelbare school in Durango Colorado. Een optionele les en ik deed het eerst alleen om extra punten te verdienen. Maar ik vond yoga zo leuk en fascinerend dat ik na twee jaar de lessen van mijn docent daar overnam. Op de Universiteit ben ik vervolgens doorgegaan met gratis les te geven. Ik had op een gegeven moment 50 studenten in de les, die hutje mutje met hun matje naast elkaar stonden. Ik ben nu inmiddels drie jaar een gecertificeerde yogadocent.
Sierra begint bijna te stomen. Veel mensen denken inderdaad dat dat zo is maar de Yoga alliance vind ik een grote scam. Als je een door hen gecertificeerd bewijs wilt bemachtigen om les te geven, betaal je heel veel geld, terwijl dit helemaal niet nodig is. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om mijn teacher training te volgen bij een niet yoga alliance gelieerde instantie. Het is misschien dan zo dat ik niet overal les kan geven. Maar eigenlijk voel ik mij er helemaal niet lekker bij om voor mijn yogalessen geld te vragen. Ik vind dat yogalessen voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Yoga is niet alleen voor de upper class, die tijdens de lunch break snel een vinyasa lesje wil meepakken. Yoga wordt tegenwoordig zo gecommercialiseerd en daar wil ik als leraar niet aan meedoen. Ik geef hier op Bali les aan kinderen op scholen en op vrijwillige basis.
“Ik vind dat yogalessen voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Yoga is niet alleen voor de upper class”
Nee mijn yogabroeken zijn helaas ook prijzig, zegt Sierra. Rond de 55 dollar. Maar dat is niet zomaar. Mijn Sol yogabroeken zijn van bamboe gemaakt. Een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Hier op Bali is bamboe bijna 2,5 keer zo duur dan het materiaal polyester. Daarnaast produceer ik de broeken op een eerlijke manier in Indonesië en niet in een goedkoop productieland zoals China.
Ik heb na veel onderzoek er bewust voor gekozen om met bamboe te werken, omdat het milieuvriendelijk is. Mijn mission statement is dan ook: ‘benefit for a better planet’.
Daarnaast was het voor mij erg belangrijk dat het materiaal ademt. Je kunt mijn broeken dus gerust de hele dag aanhebben zonder dat het klam is van je work-out. Daarnaast schijnt de stof niet door en voelt bamboe heerlijk zacht aan.
Mijn yogabroeken zijn letterlijk ‘echte’ yoga broeken, de andere broeken zou je eerder gewoon strechy broeken moeten noemen. Yoga alignment pants (Yoga Clothing Designed to Align) dat is een goede benaming voor mijn broeken. Ze zijn speciaal voor yogadocenten en yogi’s gemaakt om de juiste vorm tijdens de yoga practice te vinden. Ik verkoop korte modellen, capri modellen yogabroeken en ook broeken met een klein rokje voor degenen die hun billen willen verstoppen.
Ik heb mijn yogabroeken zo ontworpen zodat je op een veiligere manier aan yoga kan doen. Als yogadocent zie ik yogi’s de oefening soms verkeerd uitvoeren en dit kan blessures opleveren. Op de zijkant van mijn broeken vind je aan de binnen en buitenkant een rode lijn. Deze lijnen kun je gebruiken om je 90 degree angle te vinden als je je benen buigt in een lunge voor bijvoorbeeld de triangle pose. Ook voorkomt deze lijn dat yogi’s hun been te ver doorstrekken. Je ziet dat meteen in de broek en dan word je eraan herinnerd dat je je been iets meer moet buigen.
Daarnaast staat op de rechterkant van de broek ‘een zon’ en op de linkerkant ‘een maan’. Deze twee tekens helpen je om te zien of je heupen evenwijdig staan. Ook voor yogadocenten is dit handig. Het enige wat ze hoeven te zeggen is, beweeg je maan meer naar voren.. Nog een voordeel is dat yogi studenten nu niet meer hoeven na te denken over de rechter- of linkerkant.
Teeki omdat ze goed voor het milieu zijn. De yogakleding van Teeki is voor meer dan 70% gemaakt van gerecyclede plastic waterflessen. Ik houd van hun visie: er hangt een peace, love en yoga vibe om hun heen EN ze hebben supersexy vrouwelijke yogabroeken.
Ik let op welk bedrijf ik support. Wat voor visie hebben ze en of ik die visie deel. Daarom houd ik van Teeki. Verder draag ik liever capri (driekwart) modellen dan kortere modellen. Ik oefen nu moeilijkere poses als crane en andere armbalansposes. Dan is het lekkerder als ik wat wrijving heb van mijn yogabroek. In een kort broekje glijd ik door zweet uit de pose.
Ik heb geen erge verhalen over het uitscheuren uit mijn yogabroek, maar wel een verhaal over mijn eerste badge Sol yogabroeken. Ik had het verkeerde bamboe materiaal besteld, namelijk: Bamboo jersey, de superzachte bamboe variant. De broeken flubberde daardoor om je benen. Wat een blunder daar gingen 50 yogabroeken. Ik heb de broeken uiteindelijk gedoneerd aan mensen op Bali. Ik zag laatst een oud Indonesisch vrouwtje in mijn biologische bamboe yogabroek lopen.. Ik vond dat geweldig. Ik ben zo blij dat de broeken toch nog gebruikt worden.